2011. február 18., péntek

NINCS MOZI, DE VAN FILMKLUB

Nem érkezett pályázat a kiskunfélegyházi mozi üzemeltetésére, ami azt jelenti, hogy továbbra is zárva marad a város filmszínháza. Azonban a Nagy Attila Filmklubban lehetőség van arra, hogy a mozi kedvelői ne maradjanak vetítések nélkül. Minden csütörtökön 17 órára várják az érdeklődőket a Rocktárba.

A félegyházi Nagy Attila Filmklubot lelkes fiatalok hozták létre 2010 szeptemberében. A kezdeményezés célja volt, hogy új, kulturális alternatívát teremtsenek a helyi fiatalok számára, és lehetőségeikhez mérten minél aktívabban jelen legyenek a város kulturális életében. Annak ellenére is sikerült eredményes félévet zárniuk, hogy jó néhány nehézséggel kellett szembenézniük. Ezek közül a legjelentősebb az volt, hogy a félév vége felé kénytelenek voltak átköltözni a város egyetlen (most már nem üzemelő) mozijából a Rocktárba. A mozi megszűnése egyúttal jelentőségüket is növelte, hiszen ezáltal Félegyháza egyetlen rendszeres és nyilvános mozgókép-vetítéseinek biztosítóiként annak szerepét is pótolniuk kell a település életében.

            
A szervező csapat tagjai a Fiatalok az Ifjúságért Egyesület helyi aktivistái, akik fontosnak tartják, hogy tevékenységük mind szélesebb körben jelenjen majd meg a jövőben, teret és lehetőséget kívánnak biztosítani a filmklubon kívül egyéb programokra is, a helyi Ifjúsági Önkormányzattal szoros együttműködésben. A budapesti székhelyű, non-profit ifjúsági szerveződés támogatása elengedhetetlen volt a kezdeményezés eddigi fennmaradásához, hiszen támogatásuk nélkül a filmklub nem tudta volna például ingyenesen lebonyolítani vetítéseit. A Nagy Attila Filmklub ugyanis non-profit kezdeményezés.

          
A vetítések ingyenesek, az elsődleges célközönség, a helyi fiatalság pedig örömmel vesz részt rajtuk. Az elmúlt félévben előfordult, hogy 70-80 fő látogatásával is számolniuk kellett, jó fogadtatás remélhető a filmklub tavaszi évadának első hónapjában, februárban meghirdetett „szabad hónaptól” is, melynek keretében a filmklub honlapján lezajlott szavazás alapján a közönség által győztesnek kihozott négy filmet vetítik le. Ezek aHarcosok klubja, a Requiem egy álomért, a New York Bandái és aTökéletes trükk című alkotások, melyek bemutatási időpontjai: február 3., 11., 18. és 25.

           
 A félegyházi filmklub tehát, úgy tűnik megtalálta közönségét, s ha továbbra is ilyen eredményesen tud majd jelen lenni a város kulturális életében, remélhetőleg annak mind jelentősebb kulturális tényezőjévé válnak majd. Persze ehhez nem csak az ő lelkesedésükre, a közönségre, a városra is szűkségük van.


Minden csütörtök, 17 óra, Öreglaktanya – hirdetik plakátokon, az interneten, a Facebook-on, valamint honlapjukon.


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése