2011. február 15., kedd

Sikeresen kezdett a félegyházi filmklub

A félegyházi Nagy Attila Filmklub lelkes fiatalok közreműködésével alakult meg tavaly szeptemberben. A kezdeményezés célja volt új kulturális alternatívát teremteni a helyi fiatalok számára, és persze lehetőségeikhez mérten minél aktívabban jelen lenni a város kulturális életében. Mondhatjuk, elképzeléseik jó úton járnak, hiszen annak ellenére is sikerült eredményes félévet zárniuk, hogy jó néhány nehézséggel kellett szembenézniük. 

Ezek közül a legjelentősebb az volt, hogy a félév vége felé kénytelenek voltak átköltözni a város egyetlen (most már nem üzemelő) mozijából a Rock Tárba, a vasútállomás közelében található Öreglaktanyába. A mozi megszűnése egyúttal jelentőségüket is növelte, hiszen ezáltal Félegyháza egyetlen rendszeres és nyilvános mozgókép-vetítés itt folyik.

A szervező csapat tagjai a Fiatalok az Ifjúságért Egyesület helyi aktivistái, akik fontosnak tartják, hogy tevékenységük mind szélesebb körben jelenjen majd meg a jövőben, teret és lehetőséget kívánnak biztosítani a filmklubon kívül egyéb programokra is, a helyi ifjúsági önkormányzattal szoros együttműködésben. A budapesti székhelyű, non-profit ifjúsági szerveződés támogatása elengedhetetlen volt a kezdeményezés eddigi fennmaradásához, hiszen támogatásuk nélkül a filmklub nem tudta volna például ingyenesen lebonyolítani vetítéseit. A Nagy Attila Filmklub ugyanis non-profit kezdeményezés.

A vetítések ingyenesek, az elsődleges célközönség, a helyi fiatalság pedig, mondhatni, igen nagy örömmel vesz részt rajtuk. Az elmúlt félévben előfordult, hogy 70-80 fő látogatásával is számolniuk kellett, s jó fogadtatás remélhető a filmklub tavaszi évadának első hónapjában, februárban meghirdetett “szabad hónaptól” is, melynek keretében a filmklub honlapján (www.felegyhazifilmklub.blogspot.com) lezajlott szavazás alapján a közönség által győztesnek kihozott négy filmet vetítik le. Ezek a Harcosok klubja, a Requiem egy álomért, a New York Bandái és a Tökéletes trükk c. alkotások, melyek február 3-án, 11-én, 18-én és 25-én kerülnek majd bemutatásra a Rock Tárban, 17 órai kezdettel.

A félegyházi filmklub tehát, úgy tűnik megtalálta közönségét, s ha továbbra is ilyen eredményesen tud majd jelen lenni a város kulturális életében, remélhetőleg annak mind jelentősebb kulturális tényezőjévé válnak majd. Persze ehhez nem csak az ő lelkesedésükre, a közönségre, a városra is szűkségük van. 

Minden csütörtök, 17 óra, Öreglaktanya – hirdetik plakátokon, az interneten, a Facebook-on, honlapjukon..

Elsősorban tehát nem rajtuk áll vagy bukik a dolog…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése