2010. szeptember 27., hétfő

Filmklubok évadja


A közeljövőben három filmklubra szeretném felhívni a figyelmeteket. Miért a filmek? Talán azért, mert a legegyetemesebb művészetként képesek a legjobban rávilágítani mindennapos esendőségünkre, hibáinkra, hol kacagva, hol ordítva az emberen.




Budapesten október 1-től a [gyújtópont]-ban (1076 Bp., Garay u. 25.) a [demokratikus hálózat] égisze alatt a Béka Filmklubban komoly társadalom (és ember)-kritikai filmeket tekinthettek meg, komoly felhozatallal, elismert előadók közreműködésével. A filmek a „Jó és a Rossz kertjébe” kalauzolva járják körül a szabadság, a lelkiismeret, az áldozatvállalás és a modern társadalom visszásságait. Nem is csoda, hogy a filmek a néző szemébe ordítják: „Nem én kiáltok”!

Szegeden „Befogadók és Kirekesztők” címmel hangsúlyosan emancipatív, probléma-orientált filmek kerülnek terítékre. Lehetnek gyógyító erejű filmek? Kérdezi a rendezőt partnere a Libanoni keringő c. filmben, mert nem tud elszámolni a lelkiismeretével. A Juhász Gyula Filmklub ehhez segíti hozzá a nézőt: emlékezni és emlékeztetni szeretne, hogy a kirekesztés logikája nem specifikusan rasszhoz, valláshoz és társadalmi helyhez kötött: itt van bennünk, mindnyájunkban és nagyon is hajlamosak vagyunk az általánosításra és a bűnbakképzésre. A terápiának szánt filmek szellemét mégis átlengi egyfajta optimizmus, mert Abraham Lincoln híres beszéde így hangzik: „Nem ellenségek vagyunk, hanem barátok. Nem szabad ellenségeskednünk. Lehetnek köztünk feszültségek. De a szeretet sohasem törhet meg. Az emlékezet titkos húrjai meg-megpendülnek midőn jobbik természetünk lágyan megérinti őket.” A vetítések helyszíne a szegedi Grand Café, október 6-tól, minden szerdán.


 
Kiskunfélegyházán a Nagy Attila Filmklub sajátosan új szín a palettán és elsősorban a középiskolásokat megcélozva, mintegy „bevezetés a filmművészetbe”, igyekszik komoly missziót teljesíteni. A filmtörténet magyar és nemzetközi klasszikusaiból kínál érdekes és izgalmas anzikszot a városi Petőfi moziban. Tovább a honlapjukra: itt.

Mindenkihez.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése