2011. március 26., szombat

Március 31. - Mechanikus narancs



Színes, fekete-fehér, magyarul beszélő, angol filmdráma, 137 perc, 1971

Az 1969 és 1971 között készült film még tavalyról maradt adósságunk, hiszen az előző félévben sajnos nem állt módunkban bemutatni. Így nem csak a pótlást tartottuk fontosnak, hanem azt is, hogy sikerüljön szervesen illeszkednie e féléves programunkba, a "Befogadók és kirekesztők" tematikába

A Spartacus, a 2001: Űrodüsszeia, az Acéllövedék és a Tágra zárt szemek rendezőjének, Stanley Kubrick-nak ez az egyik legjelentősebb alkotása, amely a közeli jövőben, egy bomlófélben lévő társadalomban játszódik.

Alex és bandája éjszakánként a város utcáit járja és az ott élőket terrorizálja. A megvadult fiatalok törnek, zúznak, rabolnak és gyilkolnak, mígnem a bandavezért a társai föl nem adják a zsaruknak. A börtönben, a gyorsabb szabadulás érdekében Alex önként vállalkozik egy kísérletre, amelynek célja, hogy teljesen megszabadítsa az embereket a bűnözésre hajlamosító ösztönöktól...

Miután azonban kiengedik a börtönből többé már sem ő, sem a környezete nem lesz ugyanolyan.

Kubrick mozija elsősorban arra világít rá, hogy miért születik az erőszak a társadalomban és hogy mennyiben hibás a modern társadalom abban, hogy odáig fajulhat a helyzet, ameddig a filmben (és sajnos a valóságban is) láthatjuk. 


A vetítés előtt Kasza István angol nyelv és földrajz szakos középiskolai tanár tart majd előadást a filmről és az alapjául szolgáló Anthony Burgess-regényről.



Helyszín: Kiskunfélegyháza; Rock-Tár
Idő: 2011. 03. 31. 17:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése