2011. február 21., hétfő

Nagy Attila filmklub: „Befogadók és kirekesztők”


 „Befogadók és kirekesztők”

2011. Március. 3. – Június. 30. Kiskunfélegyháza, Rocktár

A Kiskunfélegyházi filmklub márciusában induló, fél esztendős programja azért viseli a Befogadók és kirekesztők címet, mert a szervezők különböző filmek segítségével szeretnék bemutatni, milyen formái lehetségesek az élet, a kultúra, a világ, az identitástudat különböző színtereiről érkezett emberek és közösségek együttélésének, befogadásának, és hogyan zajlott és zajlik mégis nap mint nap történő kirekesztésük. 

E különbségek találkozása ugyanis elkerülhetetlenül olyan reakciót válthat ki, mely vagy az egyik, vagy a másik irányba mozdítja el a folyamatot. 

A magunk részéről árnyalt képet kívánunk nyújtani a befogadás és kirekesztés jelenségéről, ezért arra törekedtünk, hogy minél több élethelyzeten, konkrét, hétköznapi vagy épp rendkívül speciális szituáción keresztül mutassuk be ezek egyéni és társadalmi szintű megnyilvánulásait. 

Mivel fő célunknak a tárgyilagosság és sokszínűség nyomán a minél gazdagabb kínálat kialakítását tartottuk, ezért tizennyolc filmünket a lehető leginkább különböző közegeket és élethelyzeteket bemutató alkotások közül válogattuk: az Oblomov néhány napja például a 19. századi Orosz Birodalomban, az Agora a 4. századi Római Birodalomban, a Nyomozó a mai Magyarországon, a Libanoni keringő a Közel-Keleten, a Mechanikus narancs egy elképzelt jövőben a Terminál egy rendkívül speciális és szűk közegben (egy repülőtér várótermében) játszódik, míg például a C.R.A.Z.Y évtizedeket és kontinenseket átívelő történetet mesél el. 

Reméljük, a Kiskunfélegyházi Rocktárban (6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 35.) február 3-ától minden csütörtök este 5 órától rendezendő vetítéseken ezért minél több nézőpontból tudjuk majd, a filmeket követően megvitatni a látottakat. 

Persze ehhez az kell, hogy Te is elgyere! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése