2010. november 1., hétfő

November. 4. James McTeigue: V, mint vérbosszú

A Mátrixot is jegyző Wachowski testvérek 2005-ös filmje egy elképzelt diktatúra sújtotta közeljövőbeli Angliában játszódik, ahol egy arctalan hatalom propagandája és egy titkosrendőrség pribékjei tartják rettegésben a lakosságot. Ebben a világban tűnik fel V (Hugo Weaving), egy titokzatos álarcos igazságosztó, aki állítása szerint annak a Guy Fawkes-nak a maszkját viseli, aki négyszáz évvel azelőtt megpróbálta felrobbantani a londoni parlament épületét, azzal a céllal, hogy országát megszabadítsa az akkori király, I. Jakab zsarnokságától.

Fawkes nem járt sikerrel, V viszont pontosan az ellenkezőjében bizakodik, amikor ugyanazt a tervet tűzi ki maga elé, amellyel ő kudarcot vallott.

Ebben a látványos akciómoziban olyan nagynevű színészek szerepelnek, mint Natalie Portman, Stephen Rea, Stephen Fry és John Hurt, de ez nem csak egy kalandfilm vagy politikai antiutópia csupán, hanem arról is szól, hogy a mai ember a saját életében mennyire hatékonyan tud fellépni pl. a média zsarnoksága vagy mások kirekesztése ellen, ha összefog a többiekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése